Het sociale netwerk in de jaren 80

Wie had in de jaren 80 gedacht dat…

Sociale netwerk in jaren 80

 1. Er iets zoals Facebook zou zijn?

  Men zou Facebook omschrijven als “een digitale online internet computer web speurtocht” die je opent in een “website browser”. Daar konden enkelen wellicht nog wel wat bij voorstellen. Maar als je vervolgens zegt dat je zowel “vrienden” als “mensen die je helemaal niet kent” kan “toevoegen aan je virtuele netwerk” zouden de meesten wel zijn afgehaakt.

 2. Er iets zoals Twitter zou zijn?

  Leg maar eens uit dat je door middel van “hekjes” en “apenstaartjes” korte berichten schrijft. Grote kans dat niemand je nog serieus neemt.

 3. Er iets zoals LinkedIn zou zijn?

  Wellicht nog wel te begrijpen, als je zegt dat de visitekaartjes die men altijd aan elkaar geeft in feite “via het internet” gaan. Hoe je dan het visitekaartje weer kan vinden? Je contacten staan op een digitaal netwerk, waarbij je kan “inloggen” en dan je contacten kan zoeken en lezen wat hij of zij doet qua werk en opleiding. Net zoals je een visitekaartje opzoekt, alleen heb je altijd het nieuwste kaartje. Simpel toch?

 4. Er iets zoals Skype zou zijn?

  “Bellen zonder een telefoon in je hand te houden? Van achter je computer? Via internet? Zonder extra kosten? Met een video zodat je elkaar kan zien?” Neem nog een drankje.

 5. Men gebruik zou maken van een mobiele telefoon?

  Een uitstapje naar de jaren 90 leert ons dat men toen helemaal niks moest hebben van de “mobiele telefoon”. Men gaf redenen zoals “ik heb een antwoordapparaat thuis”, “als je me wilt bereiken schrijf je maar een brief” of “het lijkt me helemaal niet leuk om altijd bereikbaar te zijn”. Kijk hier hoe men in 1999 over mobiel bellen dacht.

Nee gelukkig is er niet zoveel veranderd. We zijn nu alleen altijd, 24/7, bereikbaar. Op telefoon, laptop en tablet. Thuis, op je werk en op het strand. Via e-mail, face-time en What’sApp. Men klaagt al als iemand niet binnen 20 minuten terug belt. Men weet vaak al dat er een ramp is voordat de politie ter plekke is. Als men niet met elkaar praat, dan is men wel bezig met een telefoon of tablet. Sommigen kijken zelfs op hun telefoon terwijl ze met iemand naast zich praten. Maar goed, altijd op de hoogte zijn van iemands relatiestatus is ook wel belangrijk. En wat zou je moeten doen als je het nieuws pas de volgende dag kan lezen? Dan is het alweer oud en dan loop je achter. Juist. Leg dat maar eens uit aan iemand in de jaren 80!

Geef een reactie